Легенди от кухнята 2

Публикувано от: admin 26/05/2017 0 Кометара Вкусно и полезно,

- Част Втора -


7 закуски, които само претендират че са Здравословни
 

Не всичко, което сме свикнали да мислим за здравословен навик е такъв в действителност. Предлагам ви да се запознаете с няколко неща за закуската.
 

Закуската е това, което ни дава енергия за целия ден. Ако е наистина здравословна. Пропускането на сутрешното хранене е сериозна грешка, тъй като може да доведе до различни заболявания. Просто се уверете, че това, което ядете, е добро за вас. Следващите развенчани попилярните митове ще помогнат.
 

1. Мюслите са невероятно здравословни, нали?
 
Разбира се. На теория. Въпреки това готовите миксове мюсли съдържат доста захар и наситени мазнини, които не са това, което всъщност очаквате да има в тях.

 

И все пак няма място за притеснение, защото лесно можете да си забърквате собствен здравословен микс вкъщи. Просто смесете обикновени зърнени храни, ядки, сушени плодове ако предпочитате, канела и мед, и запечете всичко, докато стане златисто.
 

2. Без мазнини е по-добре
 
Това е мит. Нискомаслените млечни продукти компенсират липсата на мазнини с добавки, за да запазят вкуса и аромата на пълномаслените продукти. Освен това нискомаслените млечни продукти оказват негативно влияние върху метаболитните процеси. Избирайте пълномаслени храни и храни с ниско съдържание на захар – освен че няма да навредят на тялото ви, ще ви помогнат да се чувствате сити за по-дълго време.

 

3. Намаляване на протеините
 
Ако все още сте гладни след закуска, по-добре е да добавите храни, богати на протеини в сутрешното си ястие. Яйца например могат да бъдат приготвени по много различни начини. Ако не ги харесвате може да комбинирате въглехидрати с пълнозърнест хляб, тъй като те ще ви заситят за по-дълго време. Добавянето на кисело мляко към тях няма да навреди: то също е източник на протеин.

 

4. Яйчени белтъци, вместо цели яйца
 
Доста характерен избор: белтъците имат малко мазнини и по този начин малко калории, докато всички здравословни неща се съдържат в жълтъците, като желязо, витамин Б и витамин D. Въпреки това наличнието на мазнини в жълтъка ражда мита, че яйцата влияят върху нивата на холестерола в кръвта. Това не е вярно (Мит 3)! Чувствайте се свободни да похапнете един пълноценен омлет!

 

5. Портокалов сок

Чаша портокалов сок звучи доста здравословно, докато не обърнете внимание колко портокала в действителност са вложени в една кутия сок например. Соковете, които се продават, обикновено са пълни със захар, така че е по-добре да хапнете истински плод вместо сок. Това ще даде тласък на нивата на витамини и фибри.
Също така можете да си направите домашен сок, страхотен плодов микс. Зелената ябълка, моркови, целина и джинджифил е добра комбинация.

 

6. Мюсли-бар и повечето им подобни
 
Повечето барчета за закуска са приготвени със захар и наситени мазнини, без да съдържат никакви протеини. Ако нямате време да подготвите закуската си сутрин, помислете за нея предишната вечер. Приготвянето на зърнени култури с ядки и плодове не отнема много време и тялото ви ще ви благодари за това всяка сутрин, както и в по-дългосрочен план.

 

7. Закуската в движение
 
Времето е от съществено значение, когато говорим за здравословен режим на хранене. Хапването на пакетирана храна на крак лишава тялото от необходимите му вещества, оставяйки ни все още гладни. Ако закусвате нещо малко или изобщо прескочите закуската, не забравяйте да вземете нещо здравословно за из път: ядки, обикновено  кисело мляко или някой плод. И не пренебрегвайте храни, богати на протеини. Само по този начин можете да избегнете онова бясно чувство на глад, което ви яде отвътре през целия ден.

 

Редактор: Ив.

 

Остави коментар