Легенди от кухнята

Публикувано от: admin 26/04/2017 0 Кометара Вкусно и полезно,

- Част Първа -


или 14 популярни заблуди за храната, които науката развенча


Често си казваме, че храненето след 6 вечерта е лошо за здравето или пък, че трябва да се пият най-малко 8 чаши вода на ден. Но какви са другите познати и не толкова разпространени митове и легенди, свързани с храната? Сега ще надникнем „в кухнята“, за да проверим някои от най-разпространените вярвания за здравословното и не-толкова-здравословното в ежеднежието ни!


Мит 1 – Дървената дъска за рязане развъжда бактерии
Това всъщност не е вярно. Просто не забравяйте да дезинфекцирате добре дъските от кухненския плот и не вярвайте на реклами, в които се говори за антибактериални покрития.

 

Мит 2 – Солената вода кипва по-бързо
Химията обаче доказва нещо друго – без значение колко сол има във водата, точката на кипене не се променя.

 

Мит 3 – Яйцата повишават нивото на холестерола
Нивата на холестерол се повлияват от наситените и транс-мазнините. Едно яйце съдържа едва 1,5 грама  мазнини и абсолютно никакви транс-мазнини. От друга страна яйцата съдържат уникални антиоксиданти, които спомагат за запазване на зрението.

 

Мит 4 – Алуминиевите съдове отделят токсини, които причиняват Алцхаймер
Не съм чувала подобни твърдения лично, ако и вие не сте – не се плашете! Вече е научно доказано, че всичкия алуминии, който попада в човешкото тяло се обработва от бъбреците. Ето защо няма как да е причина за Алцхаймер .

 

Мит 5 – Енергийните напитки ни зареждат с енергия
Това не е просто заблуда, а цяла индустрия. И работи. В действителност захарта ни осигурява краткотрайно повишаване на енергията, докато кофеинът например предотвратява сънливостта. Съставките на енергийните напитки обаче не дават допълнителна енергия - само затлъстяване и безсъние

 

Мит 6 – Пържената храна може да доведе до причиняването на сърдечни удари
Учените не могат да намерят никаква връзка между заболяванията на сърцето и пърженото. В последни изследвания учени са  установили, че редовното ядене на пържени храни причинява сърдечни удари, в случай че се използват зехтин или слънчогледово олио.

 

Мит 7 – Трябва да се храним често и на малки порции
Учените откриха, че такъв начин на хранене или въобще цяла една диета на този принцип по никакъв начин не помага за свалянето на килограми.

 

Мит 8 – Витамин С ни предпазва от настинки и грип
Няма конкретни научни данни в подкрепа на това твърдение. Изследвания показват, че витамин С също така и не премахва настинките, освен при маратонците, скиорите и войниците със специална подготовка

 

Мит 9 – Кафето е лошо за сърцето
Рискът от сърдечни заболявания сред любителите на кафе е с 25% по-малък от този на опонентите им.

 

Мит 10 – Морковите са полезни, но само ако се ядат сурови
В интерес на фактите, сготвените моркови са много по-здравословни. Обработката им унищожава твърдите стени на клетки, които отделят бета-каротин.

 

Мит 11 – Махането на кожата от пилешкото месо преди готвене намалява калориите в порцията ни
Това не е вярно. Когато приготвяте пиле, независимо дали печено или пържено, е по-добре да оставите кожата. По този начин месото ще бъде по-сочно.

 

Мит 12 - Газирани напитки са вредни за здравето
Вярно, но това важи само за ароматизираните газирани напитки. Газирана вода с резен лимон или лайм би утолил жаждата, без да навреди на здравето. Содата, от друга страна, може да допринесе за наддаване на тегло, язви, високо кръвно налягане и много други проблеми.

 

Мит 13 - Подправките могат да причинят язва
Подправките не предизвикват язви. Известно е, че бактерията Helicobacter pylori причинява почти всички язви, освен тези, предизвикани от някои лекарства. Има подправки, които могат да раздразнят някое и друго черво с изострена чувствителност, което хората често бъркат с язва.

 

Мит 14 – Алкохолът убива мозъчни клетки
Научни изследвания показват, че пиещи твърд алкохол имат същия брой мозъчни клетки, както и непиещите.

 

Очаквайте: 7 закуски, които само претендират че са Здравословни

 

Редактор: Ив.

 

Остави коментар