Капсулата на път – пролетна екскурзия

Публикувано от: admin 11/04/2017 0 Кометара Капсулният гардероб,

Бързам да уточня – става въпрос за екскурзия – дълга около седмица на място, пълно със забележителни места за посещение. Очакваната програма е много плътна – от осем сутринта до 9-10 вечерта, и мнооого наситена. Местата – най-разнообразни – стари градове, крепости,архитектурни паметници,  исторически забележителности, градски паркове и градини, кули за изкачване, музеи, катедрали, малки ветровити селца, дори един природен парк, който предлага и възможността за каране на колела, езда и малко плаж :), хапване на пица и спагети, и разбира се джелатто. Добре, признавам, говоря за Италия. 

 

Но как да планирам гардероба си за всички тези места? Без спирки за преобличане през деня? Набелязала съм си няколко основни точки, които да покрия преди това :

 1. Да проверя времето! Рядко уцелвам какво да си облека според прогнозата и това не е чак такъв проблем на родна почва, но на екскурзия… лоша работа. И така – пътуването е в началото на април. Очакваното време – пролетно, сравнително топло, не се очакват валежи. Набелязвам една връхна дреха – която да ми топли сутрин и да се събира лесно в чантата ми през деня. Обувки – едни. Тук имам шанс да стъпя накриво и да се отплесна, но предизвикателството е прието!
 2. Да направя програма. Любимото ми! Трябва да съобразя какви обекти ще се посещават ден за ден, дали ще има пътуване на по-голямо разстояние, ще има ли катерене по стари антични крепости. Има ли места, които изискват специфично облекло – в моя случай това е плажа, защото се надявам времето да е благосклонно! Мисля си и за вечер навън – една малка сладка рокличка няма да тежи кой знае колко. Но избирам такава, която не се мачка и се връзва с предвидените обувки и яке. Така горе долу се ориентирам кой ден какво мога да облека и колко тоалета ще са необходими. Не смятам, че ще има къде да се пера, което малко утежнява задачата с минималните количества, нооо не е фатално.
 3. Да си избера стил! Може да звучи странно, но отивам на непознато място и за мен това е възможност на експериментирам с начина си на обличане. Ще мога да нося само каквото съм събрала в багажа си. Все пак е добре да се придържам към удобни дрехи. За да не се изкушавам с „униформата“, просто не я слагам в багажа си. Пък да става каквото ще (:
 4. Да направя списък на дрехите, които ще ми трябват по видове – говоря за блузи, панталони, рокля, обувки, може би шал, бански. Бельото е отделно перо.

 

И така – започвам със списъка. Ориентировъчно ще са ми необходими 9-10 тоалета, като в тях съм включила и този за път.

 • 1 връхна дреха
 • 1 блузон или суитчер, или жилетка – идеята е да го обличам сутрин докато е още хладно и после – в раницата
 • 1 чифт обувки – имам едни любими гуменки. Може да звучи несериозно за мащаба на предвидените обиколки, но тези са изпитани във времето – безкрайни градски обиколки, разходки сред природата, шляене по сергийки и магазинчета за сувенири, дори се връзват с някоя и друга рокля.  
 • 2 чифта панталони – едни тъмни и едни светли
 • 1 къси панталонки
 • 1 рокля (или пола, но не съм фен) – от тези, които се връзват с гуменките
 • 8 блузи (тук включвам потници, тениски, ризки, въобще всичко горно - с къс и с дълъг ръкав)
 • един по-пролетен шал, бански

 

 

Харесвам цвета горчица,червено, зелено, точки, принтове… Но искам да съм една стилна чужденка в Италия, доколкото е възможно, и правя едно задълбочено проучване на цветовите палитри в модата. Избирам си една и гледам да се придържам към нея максимално според наличното ми.

 

 

Заставам пред гардероба и започва голямото ровене, събиране и комбиниране. Вадя всичко и почвам да налагам сравнявам, обличам, събличам и да си се представям насред тълпата в Тосканската провинция. Красота! Не е никак лесно, особено ако искам да избягам от обичайните ми униформи, да променя малко визията си и все пак да се чувствам комфортно.

 

И така, ето го резултата!

 

С кои дрехи да пътувам? Разбира се най-обемните и тежки – обувки (то е ясно), тъмния панталон, блуза, връхната дреха, жилетката (полетът е късно вечерта и предпочитам да се разхвърлям в самолета, отколкото да се смръзна). Ако ще взимам бижута слагам и тях. Гледам да не са най-скъпите и любимите ми сантиментални притежания, нищо не се знае. Но все пак не ми се рискува да са в багажа. За връщането – няма да имам спирка за преобличане последния ден, така че трябва да избера – да ми е комфортно през деня, докато скитам нагоре-надолу по павираните италиански улички или да ми е добре в самолета. Имайки предвид,че няма да имам никакви сили на края на деня, когато ще се прибирам, избирам първото.

 

Повтарям същата процедура и за багажа на любимия ми спътник и в живота, и на това пътешествие. Без роклята :D

 

Най-накрая багажът ни е готов, освен дрехите нямам много още – 2 кърпи и козметика на тестери, зарядни. Пазя малко място за сувенирите на връщане.

 

 

Дамската ми чанта (добре, че е позволена въпреки нискотарифния полет) е натъпкана с тефтерче, телефон, фотоапарат, документи и джобни, личния ми пътеводител и слънчеви очила.

 

Мятам раницата на гръб и си пожелавам: Дано не съм забравила нещо!

 

Автор: Ив.

Остави коментар